Het verschil tussen cappuccino, caffè latte en een flat white
Tegenwoordig is de keuze reuze in koffieland. Of je er suiker en melk in wilt hebben is dan ook niet meer de enige vraag die gesteld wordt. Vandaag de dag kunnen veel koffies gemaakt worden met espresso en melk, maar welke combinatie maakt welke koffie? We vertellen je het verschil tussen een cappuccino, caffè latte en een flat white.
Cappuccino
Cappuccino bevat gelijke delen espresso, geschuimde en
gestoomde melk.
Giet 1/3 deel gestoomde melk in je kopje. Vervolgens giet je
voorzichtig de espresso erbij in. Tot slot schep je de melk op de top. Dit
zorgt ervoor dat de juiste smaak en textuur gecreëerd wordt.
Een cappuccino kopje is meestal tussen de 150 en 180 ml, dit is kleiner dan je normale kopje. Deze afmeting is belangrijk om de juiste smaak te krijgen, zodat een enkel shotje espresso gebalanceerd kan worden met de juiste hoeveelheden melk.
Caffè Latte
Een caffè latte wordt gemaakt met een dubbele shot espresso. Dit zorgt voor 1/3 van het kopje. De rest van je kopje wordt gevuld met gestoomde melk een kleinere laag geschuimde melk bovenop. Zorg er dus voor dat je een lepel vasthoudt om te voorkomen dat de geschuimde melk mengt.
De caffè latte is de grote broer van cappuccino. Zo ook in formaat kopje. Voor dit drankje heb je een kopje nodig van 240 ml.
Flat white
Een flat white is kleiner dan een latte en gebruikt microschuim. Microschuim is fluweelzacht schuim zonder belletjes.
Bereid de espresso en giet daarna de gestoomde melk in het
kopje. De verhouding die hierbij gehanteerd wordt is 1/3 deel espresso en 2/3
deel melk. De gestoomde melk moet een microschuim vormen, dus niet een stijve
schuimlaag die normaal voor een latte of cappuccino gebruikt worden.