Foodpairing met koffie
Rode bieten op wafels
of tonijn met kokos? Het zogenoemde ‘foodpairing’ levert nieuwe, verrassende en
onverwachte smaakcombinaties op. Ook koffie kan op verschillende manieren
worden samengesteld, maar niet elke soort koffie past bij ieder gerecht.
Inspiratie voor het combineren van gerechten met koffie vind je hier.
De wetenschap van
foodpairing
Foodpairing gaat er vanuit dat producten bij elkaar passen
als ze belangrijke smaakkenmerken gemeen hebben. Door de grote variëteit van
koffiesoorten en -smaken past de drank bij veel verschillende gerechten. Hij
kan bij het gerecht geserveerd worden of zelfs als ingrediënt worden gebruikt.
De manier waarop de koffie is gebrand en de mix van koffiesoorten zijn
medebepalend voor de smaak en de mogelijke samenvoegingen met andere gerechten.
Zoete verzoeking
Het meest voor de hand ligt de samenvoeging van koffie en
zoetigheid. Bijna alle soorten chocolade, cake en koekjes passen heerlijk bij
koffie. Tiramisu en cappuccino is een voorbeeld van een hemelse combinatie. IJs
past bijzonder goed bij een espresso. Je kan de espresso er zelfs overheen
gieten. Gebruik hiervoor jouw favoriete soort Espressobonen
uit ons assortiment. Ook bij gerechten met noten past koffie voortreffelijk.
Voeg bijvoorbeeld een hazelnootcake samen met een heerlijke koffie van onze Buitenkans
Espressobonen, waarin subtiele nuances van chocolade en noten te ontdekken
zijn. Koffie aan fruit koppelen? Fruitsmaken harmoniëren bijzonder goed met
koffie die zoete of bloemige aroma’s bevat.
Dappere combinaties
Koffie laat zich ook goed combineren met rijpe, volle smaken.
Een krachtige en pittige melange zoals onze Italiano
Espressobonen doet het goed bij een sterke kaas of een stevig vleesgerecht.
Een zachtere melange zoals de Fuego
Espressobonen past ook bij minder sterke smaken. Je kan natuurlijk ook verrassende
verbanden leggen tussen pittige gerechten en koffie met zure smaken. Onze Magistrale
Espressobonen bijvoorbeeld hebben een hint van citrus.
Verruim jouw horizon
Laat je inspireren door verschillende combinaties, wees creatief en proef samenstellingen die je van tevoren nog niet kende! Zo ontdek je wellicht een nieuw lievelingsrecept!